Varmepumpe: Hvilken passer best hos deg?

Publisert 9. august 2022
sort varmepumpe som er montert på en hvit vegg i et hus over en trebenk hvor det er en stol til venstre, et trebord og et stort teppe på tregulvet.
VELG RIKTIG VARMEPUMPE: I denne artikkelen får du oversikt over hvilke varmepumper som er mest aktuelle hos deg.

Når du skal velge varmepumpe, bør du først og fremst vurdere behovene dine. Skal varmepumpen henge på veggen eller stå på gulvet? Skal du bruke den til oppvarming, kjøling eller begge deler – og trenger du én eller flere enheter innendørs?

Nedenfor kan du lese om ulike løsninger. Og for å gjøre valget enda eklere, har vi laget en oversikt med det viktigste  du bør tenke på når du kjøper varmepumpe.

Fordeler med varmepumpe:

  • Den sparer strøm og penger
  • Den kan både varme opp og kjøle ned
  • Den skaper et behagelig inneklima med ren luft

Vurderinger du bør ta før du starter varmepumpe-jakten:

  • Hva som er viktigst for deg: høy ytelse, lav pris – eller begge deler?
  • Størrelsen på boligen din
  • Hvor godt isolert boligen din er
  • Om varmepumpen skal dekke hele oppvarmingsbehovet
  • Om du ønsker vegghengt modell, gulvmodell eller innebygd modell
sort varmepumpe på som er montert på en hvit vegg i en stue med sort gardiner, grå hjørnesofa med sort teppe og to runde sorte bord, og en spisestue med trebord og hvite stoler til høyre i bakgrunnen og hvitt tregulv.
STORT UTVALG: Varmepumpemarkedet vokser, og nye modeller ankommer stadig butikkhyllene.

Finn riktig varmepumpe

Den viktigste funksjonen til en varmepumpe er å sørge for behagelig temperatur og sunt inneklima. Som regel er det nok med én varmepumpe, men hvis du har flere etasjer kan det være lurt å investere i en ekstra enhet eller multisplitt, som gir deg opptil fem innedeler koblet opp til én utedel.

– Når vi skal finne riktig løsning for en kunde, ser vi på planløsningen, om det er behov for flere varmepumper, og hvor det er en fornuftig å plassere enhetene innendørs og utendørs, sier Truls Gulbrandsen, salgsingeniør for varmepumpeleverandøren Ventistål.

Varmepumper fås både som veggmodeller, gulvmodeller og innebygde modeller. Den vanligste løsningen er den vegghengte varmepumpen, men flere velger også gulv- eller innebygde modeller.

Veggmodellene er de rimeligste og fordeler som regel varmen på en mer effektiv måte. Gulvmodellene er plasseringsvennlige og stort sett mer stillegående. Innebygde modeller passer for de som er ute etter et integrert varme- og kjølesystem, uten synlige enheter.

Felles for alle typer varmepumper er at de er et godt alternativ til utskiftning av panelovner, ifølge Gulbrandsen.

– Du kan erstatte tre panelovner med én varmepumpe. Du får mye mer igjen per tilført kilowatt. I tillegg har varmepumpa en vifte som sprer lufta, som skaper et godt inneklima og en behagelig temperatur, forteller Gulbrandsen.

hvit varmepumpe som er montert på en hvit vegg over to store vinduer, og en grå sofa og to stoler i forgrunnen med en grønn plante og snølandskap utenfor boligen.
LØNNSOM INVESTERING: En varmepumpe utnytter gratis, fornybar energi fra luften ute til å varme opp innendørs. Den bruker mindre strøm enn andre oppvarmingskilder, som kan spare deg for høye strømutgifter.

Spar strøm og penger med varmepumpe

Varmepumper blir stadig mer effektive. De fleste sparer faktisk inn varmepumpen innen tre til fire år og reduserer strømutgiftene med flere tusen kroner i året.

En varmepumpe koster som regel mellom 20 000 og 30 000 kroner inkludert montering.

I denne varmepumpekalkulatoren kan du finne ut hvor mye du har kan spare i måneden. En husholdning med et strømforbruk på 20 000 kWh per år vil kunne spare opptil 7 200 kroner i året med en varmepumpe installert.

Kvalitet og levetid er avgjørende for hvordan regnestykket vil se ut i fremtiden. En varmepumpe av høy kvalitet vil sannsynligvis fungere optimalt i mange år, som gir en større økonomisk gevinst enn en rimelig pumpe med kortere levetid.

sort varmepumpe som er montert på en hvit vegg i en stue med sofagruppe og spisestue med sort bord og hvite stoler og grå tregulv.
BEDRE LUFT – LAVERE KOSTNADER: Investerer du i en varmepumpe vil du merke stor forskjell på luftkvaliteten. Bonusen er at du sparer penger på strøm.

Varmepumper: egenskaper du bør se etter

Noen varmepumper er enkle med få funksjoner, mens andre har smarte funksjoner som nattmodus, 3D-teknologi og WiFi-tilkobling. Her er to eksempler fra leverandørene Mitsubishi og Panasonic.

produktbilde av en sort Mitsubichi Kaiteki varmepumpe på hvit bakgrunn.
Varmepumpen Kaiteki fra Mitsubishi

Varmepumpen Kaiteki fra Mitsubishi er en energieffektiv og stilren varmepumpe som produserer høy varmeeffekt og behagelig kjøling tilpasset dine behov, uavhengig av klimaet der du bor.

Modellene i serien har flere funksjoner:

  • Fire farger: Standard hvit, Perlehvit, Safirsort og Rubinrød
  • Innebygget Wifi og oppkobling opp mot MelCloud
  • Opptil fire driftsintervall per døgn
  • Nattmodus
  • i-See Sensor med 3D teknologi
  • Trinnløs vedlikeholdsvarme fra 10 til 31°C

 

produktbilde av en hvit Panasonic varmepumpe på hvit bakgrunn.
Varmepumpen HZ25XKE fra Panasonic

Varmepumpen HZ25XKE fra Panasonic har et moderne design, lavt støynivå og høy kapasitet med NanoeX-teknologi for et bedre inneklima.

  • To farger: Hvit og sort
  • Energiklasse A+++
  • Lavt støynivå på kun 18dB
  • Integrert WiFi med egen app – Comfort Cloud
  • Kapasitet ned til -25°C
  • NanoeX rensesystem
  • Vedlikeholdsvarme fra +8/+15°C

Vedlikehold og rengjøring

Varmepumper har en forventet levetid på 10 til 15 år. Vildalen presiserer at vedlikehold er viktig for å sikre at produktet varer og er effektivt så lenge som mulig.

– Varmepumpen har behov for ettersyn og service gjennomført av en elektriker. Vi anbefaler kontroll og service hvert andre år. Det er for å sikre at varmesystemet fungerer som det skal, sier han.

Manglende vedlikehold reduserer nemlig ytelsen til varmepumpa og øker strømforbruket. Skitne filtre kan også føre til kondensering, soppdannelse og mugg.

Hvor ofte du bør rense varmepumpen varierer. Hvis du har husdyr, røyker inne eller bor i et forurenset område, har du sannsynligvis behov for å rengjøre pumpen oftere.

Som hovedregel kan du notere deg at varmepumpen trenger en enkel vask annenhver uke, og en grundig rengjøring hver tredje måned. Støvfilteret kan du rense én til to ganger i måneden, eller etter behov.

Sertifikater

Samarbeidspartnere